Egy kis rövid bemutató az interaktív videóról, melyben csak pár lehetőséget vázoltunk fel:

Videó előrehaladás: 0%

Igen, a vörösbegyek főleg rovarokkal táplálkoznak.

Nem, ezt a táplálékot nem szereti.

Kattints további információkért a kis pöttyökre (hotspot-okra):

A tojó 5–7 tojást rak.

A tojó 13–14 napig kotlik a tojásokon. A hím addig akár 3-szor is táplálja óránként.

A fiatal madarak 12–15 nap múlva repülnek ki a fészekből.

Védett madár a vörösbegy?

Igen, Magyarországon védett madárfajnak számít.

Természetvédelmi értéke: 25 000 Ft (2023)

(Újabb videók is beilleszthetők az interaktív videókba.)

Madáretető

Feladatlista (pipáld ki, ami megvan):

 • Olvasd végig ezt a leírást az interaktív videókról.

 • Próbáld ki az interaktív videót.

 • Tesztelgesd.

 • Használd, hogy Tanulóid nagyobb tanulási élményt kapjanak.

 • Ajánld a Sensei tanfolyamkezelőt ismerőseidnek.

Több interaktivitást szeretnél a Tanulóidtól a videó tanfolyamaidnál? Kezdd interaktív videók létrehozásával az Interaktív videó blokk segítségével.

A két módszer, amellyel ezt elérheted:

 • Alakítsd át bármelyik már beillesztett videódat interaktív videó blokká (akár a Vimeo-ról, akár a YouTube-ról)
 • Illessz be egy új interaktív videó blokkot

Már beillesztett videók átalakítása Interaktív videó blokká

Vannak már videóid a weboldaladon, vagy épp most adtál hozzá egyet? Csak annyit kell tenned, hogy rákattintasz a „Töréspontok hozzáadása a videóhoz” ikonra (ahogy az alábbi képen látható), és már kész is. Interaktív videó blokká alakul:

Töréspont hozzáadása videóhoz - Sensei
Töréspont hozzáadása videóhoz

Egy másik lehetőség, hogy a beágyazott videó ikonjára kattintasz, és a legördülő menüből kiválasztod az „Interaktív videó” lehetőséget:

Interaktív videóvá alakítás - Sensei
Interaktív videóvá alakítás

Új Interaktív videó blokk beillesztése

A megszokott módon illeszd be az Interaktív videó blokkot a weboldaladba:

 • Kezdd el beírni a tartalmad blokk szerkesztő oldalára, hogy /inter … , és az Interaktív videó blokk megjelenik opcióként.
  Interaktív videó blokk beillesztése - Sensei
 • Vagy kattints a fekete vagy kék „+” jelre, majd a megjelenő blokkok közül a listából válaszd az Interaktív videó blokkot. Esetleg, ha nem találod, az ugyanott megjelenő „Keresés” mezőbe kezdd el beírni, hogy „interaktív”.
  Blokkok beillesztése plusz jellel - Sensei

Töréspontok hozzáadása

Az Interaktív videó blokkodhoz töréspontokat adhatsz hozzá, ahová szinte tetszőleges tartalmat szúrhatsz be. Ezeknél a töréspontoknál leáll a videó és a beállított tartalom megjelenik.

Tudnod kell, hogy az ilyen töréspontokon elhelyezett tartalmak alapértelmezetten nem kötelezőek a tanulók részére, vagyis ha kiikszeli a töréspont által megjelenített tartalmat, ugyanúgy nézheti tovább a videót. Viszont ha Kötelezővé tehető blokkokat (kérdés, kép hotspot, kártya, videó, feladatlista) raksz a töréspontokra és azokat kötelezővé is teszed, ez esetben a Tanuló csak akkor nézheti tovább a videót, ha az adott elemet elvégzi, például megválaszol egy kérdést. (A kötelezővé tehető blokkokról itt olvashatsz.)

(Ezenkívül kötelezővé teheted a tanulóid számára a leckék videóinak végignézését úgy is, ha azt a Tanfolyam beállításai között található Videó beállításoknál beállítod. Erről pedig itt olvashatsz.)

Töréspontok hozzáadásának lépései:

 1. Az Interaktív videó blokk eszköztáránál kattints a „Töréspont hozzáadása” lehetőségre. (Ha ez az eszköztár nem jelenik meg, akkor a videó alatt megjelenő idővonalra kattints. Ha nincs idővonal a videód alatt, akkor valószínűleg a beillesztett videód még nem interaktív videó, így előbb a cikk legelején leírtak szerint alakítsd át interaktívvá.)
  Interaktív videó - Töréspont hozzáadása - Sensei
 2. A videó alatti idővonalon ekkor megjelenik az adott töréspont szerkesztési ablaka. Itt beállíthatod a töréspont időpontját (óra, perc, századmásodperc) és a tartalmát, ami felugrik az adott időponton.
  Az idővonalon lévő üres karikát tetszőleges helyre húzhatod, így is beállíthatod a töréspont időpontját.
  Interaktív videó - Töréspont tartalom - Sensei
 3. „/” jellel kezdve további blokkokat tehetsz a tartalomba. Érdemes használnod az interaktív blokkokat (kérdés blokk, kártya, kép hotspot, feladatlista). De tetszőleges más blokkot is betehetsz.
  Interaktív videó blokkhoz tartalom Törésponthoz - Sensei
 4. Az elkészült törésponto(ka)t kék karika jelzi az idővonalon.
  A tartalommal még nem rendelkező, éppen szerkesztett töréspontot egy üres karika jelzi.
  A függőleges vonal azt jelzi, hogy éppen hol tart a lejátszás a videóban.
  Interaktív videó - töréspontok jelzése - Sensei

Töréspont eltávolítása

Töréspontot úgy tudsz törölni az interaktív videódból, hogy az alatta lévő idővonalon kiválasztod a törlendő töréspontot, a megjelenő eszköztár jobb végén lévő 3 pöttyre kattintasz, majd a megjelenő opciók közül ráböksz a „Töréspont eltávolítása” lehetőségre.

További lehetőségek

 1. Az adott videó végignézését teheted kötelezővé. Ez csak lecke tartalomba beillesztett interaktív videó blokk esetén lehetséges. A lecke tanfolyamának szerkesztőfelületén található Videó panelen állítható ez be. (Tudásbázis cikkünket itt találod erről.)
 2. Kötelező blokkokat (kérdés, kép hotspot, kártya, videó, feladatlista) illeszthetsz be a töréspontokra. Ha ilyen Kötelezővé tehető blokkokat használsz és azokat kötelezővé is teszed, úgy a Tanuló csak akkor nézheti tovább a videót, ha az adott elemet elvégzi, például megválaszol egy kérdést. (A kötelezővé tehető blokkokról itt olvashatsz.)
 3. A Blokk láthatóság beállításával elrejtheted vagy megjelenítheted a különböző videókat a tanfolyam oldalán és a leckéken, attól függően, hogy például a felhasználó befejezte-e a tanfolyamot, be van-e jelentkezve, stb. (A blokk láthatóságról itt olvashatsz.)