A Sensei Tartalom Csepegtetés (Content Drip) bővítmény lehetővé teszi, hogy a Tanfolyamod tartalmát „csepegtesd” a tanulóidnak. Ezáltal te irányíthatod, hogy milyen ütemben haladjanak a tanulóid a tananyagodban.

A Tartalom csepegtetési opciók beállítása

Két különböző módon csepegtetheted a tartalmadat:

 1. A tanfolyam kezdő időpontja alapján.
  Példa: A tanuló elkezdi a tanfolyamot. Az 1. lecke azonnal elérhető. A 2. lecke például csak egy héttel később, és így tovább.
 2. Egy fix kezdő dátum alapján.
  Példa: Az 1. lecke szeptember 1-jétől elérhető, a 2. lecke például szeptember 8-tól, és így tovább.

Tartalom csepegtetése a tanfolyam kezdő időpontja alapján

Ennél a módszernél először döntsd el, hogy hány lecke legyen elérhető a tanuló számára, amint elindul a tanfolyam.

Tegyük fel, hogy azt szeretnéd, hogy csak az 1. lecke legyen elérhető azonnal, és minden további lecke csak 1-1 hetes időtartam után:

 • Az 1. leckét a szokásos módon tedd közzé. A „Sensei Tartalom Csepegtetés” panel maradjon alapértelmezetten („Amint a tanfolyam elkezdődött„).
  Tartalom csepegtetés - Amint a tanfolyam elkezdődik - Sensei
 • Ezután kezdd el szerkeszteni a 2. leckét, és a „Sensei Tartalom Csepegtetés” panelen („Mikor legyen elérhető ez a lecke?”) válaszd azt, hogy „A tanfolyam kezdete után egy bizonyos időtartammal„.
  Tartalom csepegtetés - Tanfolyam kezdete után bizonyos időtartammal - Sensei
  (Ha még nem rendelted a leckét egy tanfolyamhoz, akkor előbb ezt tedd meg a Tanfolyam panelen, majd mentsd el a leckét.)
 • Ezután válaszd ki a lecke időintervallumát – például „1 Hét”. Ehhez írj be 1-t a szövegmezőbe és válaszd ki a Hét opciót a lenyíló menüből.
 • Fejezd be a lecke szerkesztését, majd kattints a Közzététel / Frissítés gombra.
 • Ismételd meg ezeket a lépéseket a 3. lecke esetében is, és állítsd át az intervallumot 2 hétre (az 1 helyett).

Folytasd ezt a további leckéiddel mindig 1-gyel növelve az egyes leckék intervallumait. Ezek az intervallumok természetesen változtathatók.

Tartalom csepegtetése fix kezdő dátum alapján

Ezt a módszert akkor érdemes használnod, ha „élő” online tanfolyamot indítasz, vagyis ha azt szeretnéd, hogy az összes tanulód egy megadott időszak alatt pontosan azonos időpontban vegyen részt a tanfolyamodon.

Tegyük fel, hogy azt szeretnéd, hogy a tanfolyamod szeptember 1-én induljon az 1. leckével, és minden további lecke 1 hetes időintervallum után válljon csak elérhetővé:

 • Szerkeszd az 1. leckét, és a „Sensei Tartalom Csepegtetés” panelen („Mikor legyen elérhető ez a lecke?”) válaszd azt, hogy „Egy adott időpontban„.
  Tartalom csepegtetés - Egy adott időpontban - Sensei
 • Ezután írd be a lecke kezdő dátumát (yyyy-mm-dd formátumban, pl. 2017-09-01) vagy kattints bele a szövegmezőbe a naptár megnyitásához.
 • Fejezd be a lecke szerkesztését, majd kattints a Közzététel / Frissítés gombra.
 • Ezután folytasd a 2. leckével. Itt akár megadhatsz újra egy fix dátumot (például 2017-09-08), vagy akár választhatod „A tanfolyam kezdete után egy bizonyos időtartammal” opciót is (* ajánlott) beállítva azt, hogy az 1. lecke után 1 héttel váljon elérhetővé (ez pontosan ugyanazt az ütemezést fogja eredményezni, mivel az 1. leckét már beállítottad egy fix dátumra).
* MEGJEGYZÉS: Azért előnyösebb csak az 1. leckét beállítani fix dátumra, a további leckéket pedig a tanfolyam kezdete után bizonyos időtartamokhoz kötni, mert így ha a jövőben bármikor újra akarod indítani ugyanezt a tanfolyamot, akkor egyszerűen csak az 1. lecke kezdő időpontját kell megváltoztatnod, a további leckék ütemtervéhez már nem kell nyúlnod, mert azok ennek megfelelően automatikusan ütemeződnek.
FONTOS! A „Tanfolyam kezdete után egy bizonyos időtartammal” beállítás az egyes tanulók saját tanfolyam kezdési időpontjait jelentik. Így egy adott tanfolyamot több időpontban is elindíthatsz, mert a már résztvevő tanulók ezáltal nem vesztik el a hozzáférésüket a leckéikhez. Csak az új tanulóknak kezd el újra csepegni a tartalom a beállított ütemterv szerint.

Csepegtetési ütemterv áttekintése

Ha elveszítetted a fonalat a leckék csepegtetési ütemezésében, egyszerűen megtekintheted összesítve a Leckék menüpontra kattintva. Érdemes leszűrnöd a listát csak arra az egy tanfolyamra, amire kíváncsi vagy. Ezután a Csepegtetés Időzítése oszlopban láthatod az ütemezést:

Csepegtetés időzítése oszlop - Sensei

A tartalom csepegtetési ütemterv felülbírálása

Felülbírálhatod a tartalom csepegtetési ütemtervet, ha azt szeretnéd, hogy egy tanulód az ütemezés előtt kapjon hozzáférést egy adott leckéhez. Ezesetben azonnal hozzáfér ehhez a leckéhez.

 • Menj a Sensei » Tanulók kezelése menüpontra
 • Kattints az adott tanfolyam sorában a Tanulók kezelése gombra.
 • A Kézi Tartalom Csepegtetés ablakban válaszd ki az adott tanulót.
 • Majd válaszd ki azt a leckét, amelyhez azonnali hozzáférést szeretnél adni neki.

Kézi tartalom csepegtetés beállítása - Sensei

Megjegyzés: Amennyiben egy tanulónak már azonnali hozzáférést adtál egy leckéhez, úgy ha ezt a tanulót és ezt a leckét kiválasztod ebben az ablakban, akkor a „Hozzáférés megadása” helyett a „Hozzáférés visszavonása” szöveg lesz a gomb felirata. Ezzel visszaveheted az adott tanulónak a hozzáférését, hogy majd csak az ütemezés szerint láthassa az adott lecke tartalmát.

A tanulói élmény

Amikor egy tanulód olyan tanfolyamot kezd el, amelynél Tartalom Csepegtetést használsz, akkor az összes olyan leckéhez egyből hozzáférést kap, amely az „Amint a tanfolyam elkezdődött„-re van beállítva.

Az összes többi, Tartalom Csepegtetési ütemterv szerint korlátozott lecke esetén egy értesítés látható, amely arról tájékoztatja, hogy a lecke mikor válik elérhetővé:

Lecke elérhetősége tájékoztatás - Tartalom Csepegtetés - Sensei

Amint a csepegtetés időzítése elérkezik, a tanuló egyből hozzáfér a lecke tartalmához, mint normál esetben.

A tanulók e-mailben értesítést kapnak minden olyan napon, amikor egy lecke elérhetővé válik számukra. Az e-mail felsorolja az összes leckét, amely aznap lesz elérhető.

Megjegyzés: A leckék az esedékesség napján 00:00 órától válnak elérhetővé. Így például ha valaki hétfőn 11:30-kor kezdett el egy tanfolyamot, és a következő lecke csepegtetési ütemezése +1 hétre van beállítva, akkor ez a lecke a következő hétfőn 00:00 órától lesz elérhető.

Tartalom Csepegtetés beállításai

Ha a Tartalom Csepegtetés bővítményt bekapcsoltad, akkor a Sensei » Beállítások menüpontban egy további almenü jelenik meg pár beállítási lehetőséggel:

 • Csepegtetés üzenet – A tanulóid ezt az üzenetet látják, amíg a lecke ütemezése nem következik be. A [date] shortkódot használhatod, hogy beilleszd az ütemezés dátumát.
  Például: „Ez a lecke ekkor válik elérhetővé: [date]”
 • Kvíz csepegtetés üzenete – A tanulóid ezt az üzenetet látják a lecke kvíznél, amíg a lecke ütemezése nem következik be. A [date] shortkódot használhatod, hogy beilleszd az ütemezés dátumát.
  Például: „Ez a kvíz ekkor válik elérhetővé: [date]”
 • E-mail értesítések – Ha szeretnéd, kikapcsolhatod az e-mail értesítéseket.
 • E-mail szöveg a Leckék előtt – A tartalom csepegtetés értesítő e-mail-jében lévő szöveget szabhatod itt testre. Azon belül azt, hogy mi legyen a szöveg az aznap elérhető leckék listája előtt.
  Például: „A következő leckék válnak elérhetővé ma:”
 • E-mail lábléc – A tartalom csepegtetés értesítő e-mail-jében lévő láblécet szabhatod itt testre. A [home_url] shortkódot használhatod, hogy beilleszd a honlapod linkjét.

Előfizetői (WooCommerce Subscriptions) bővítmény használata esetén

Ha előfizetői (WooCommerce Subscriptions) bővítményt is használsz, és egy tanulódnak lejár az előfizetése, akkor a Sensei-ben tárolt adatai megmaradnak. A Csepegtetési folyamata is megmarad. Ha az előfizetését újra aktiválja, mindent ugyanúgy meg fog találni, mintha semmi sem történt volna.

Elképzelhető, hogy amíg nem volt aktív az előfizetése, néhány lecke elérhetővé vált volna az adott tanulónak. Ezek a „lecsöpögött” leckék azonnal elérhetővé válnak számára az előfizetése újraaktiválásakor.