Tudjuk, hogy első gondolatra egyszerűbbnek tűnne a Tanulók regisztrációja és a bejelentkezése a Facebook profiljukkal, azonban az alábbi okok miatt egyelőre még nem vezettük be ezt a lehetőséget a Sensei tanfolyamkezelő rendszerünkbe:

  1. Függés 3. féltől: a bejelentkezés függeni fog a Facebook-tól. Ha éppen leállnak a Facebook szerverei, akkor addig a Tanulók sem tudnak addig bejelentkezni az oktatói oldalakra. Illetve az is megtörténhet, hogy a Facebook módosít a szolgáltatási feltételein és attól kezdve ugyancsak nem tudnak bejelentkezni a Tanulók, újra kell regisztrálniuk.
  2. Facebook-ból való kilépés/törlés: az is lehetséges, hogy valaki nem akarja tovább használni a Facebook-ot. Ezesetben nem fog tudni bejelentkezni az oktatói oldalra a továbbiakban. De akár törölheti is bármi miatt a Facebook az adott felhasználót. Ezesetben is megszűnik a bejelentkezési lehetősége az oktatói oldalakra.
  3. Közösségi hálózatok blokkolása: egyes helyeken (pl. munkahely, intézmények) tiltják a Közösségi hálózatok használatát. Így ilyen helyekről nem tud az adott Tanuló bejelentkezni.
  4. Adatok pontossága: Az emberek nem mindig használnak pontos információkat a Facebook profiljukhoz.
  5. További adatok szükségesek: A Facebook bejelentkezéssel igazából csak a felhasználónevet és jelszót “spóroljuk meg”. A vásárláshoz ennél több adatra van szükség (pl számlázási információk). Ezeket úgyis meg kellene adnia a Tanulónak egy tanfolyam megvásárlásakor. Így nem sokban könnyíti meg a bejelentkezést egy ilyen bővítmény.
  6. Feledékenység: egyesek elfelejtik, hogy saját e-mail/jelszó párossal, vagy a Facebook-kal regisztráltak-e. Ez komplikációt eredményezhet.
  7. Biztonság: biztonsági szakértők nem javasolják, hogy sok különböző helyre azonos módon (pl Facebook-kal) vagy azonos jelszóval jelentkezzünk be. Persze kicsit kényelmetlen lehet, ha mindenhova eltérő felhasználó/jelszó párost használunk, de ha egyszer feltörik a Facebook fiókunkat, akkor onnantól az összes ilyen belépési módszerrel engedélyezett weboldalra be tud lépni a hacker.
  8. További engedélyek a Facebook profil-ból: többnyire sokkal több adathoz kér engedélyt a Facebook egy ilyen bejelentkezéssel (pl posztolási engedély, ismerősök listája, stb). Ezeket nem feltétlenül akarja mindenki megadni. Persze ez letiltható, de bizalmatlanságot okoz a felhasználókban. Valamint a GDPR-t is érinti.
  9. GDPR: az Adatvédelmi Tájékoztatót is ki kell ilyen esetben egészíteni ezzel a ténnyel. Fel kell venni, hogy pontosan milyen adatokhoz jutunk hozzá ezáltal és az adatok hova jutnak.
  10. Multisite: a Sensei rendszerünk Multisite rendszerű, vagyis azonos eszközöket használ az összes ügyfelünk. Így egy plusz bővítmény bevezetése azzal is járhat, hogy a rendszer nehézkesebbé, biztonságtalanabbá válik.

2020.05.06-án egy hiba miatt Facebook profillal nem lehetett bejelentkezni a Tinder, a Spotify és a TikTok alkalmazásokba. A cikket itt olvashatod el.