A Vimeo-ra 4K-s (3840 x 2160-as) felbontásban is tölthetsz fel videót. De vajon érdemes? 1080p-ben vagy 4K-ban készítsek videót?

A 4K-s megjelenítéshez 4K-s készülékre (többnyire 4K-s televízióra) van szükség, ugyebár, hogy az összes képkocka megjelenjen.

Az ügyfeleink Tanulói közül az elmúlt 1 évben (2020-as adat) 0,01%-ban (összesen 9-szer) nézték meg ilyen nagy felbontásban bármelyik tanfolyami oldalt.
Egy átlagos videót tekintve a méretbeli különbség (persze ez sok tényezőtől függ):

4K: 2 GB
1080p: 0,5 GB (=500 MB)

Hacsak nem 4K-s televízión nézed a két felbontásban a videót, nem vehetsz észre különbséget. Mobil eszközökön pedig főleg nem.

Egyébként a Vimeo is átkonvertálja különböző felbontásra az összes feltöltött videót és mindenkinek a számára optimális méretűt jeleníti meg. Ezzel is optimalizálja a sávszélességet, adatforgalmat, gyorsaságot. Vagyis ha fel is töltöd 4K-ban a videódat, akkor alapértelmezetten nem abban kezdi el a lejátszást a Vimeo, hanem amilyen eszközön elindítja az adott Tanuló a lejátszást. Persze átváltható nagyobb felbontásra, de ha nem 4K-s tv-n nézi, nem fog látni különbséget.
Vagyis igazából unatkozni fog az adott videó 4K-s felbontása a Vimeo szerverein, mert őt igen kevésszer fogják nézni. 🙂

Ez egy lista egy adott időszakról (2020-as adat), amely azt mutatja, hogy ügyfeleink tanulói milyen felbontásban nézték meg a tanfolyamaikat. Még az általunk javasolt 1080p-s felbontás is csak az 5. leggyakoribb:
Képernyőfelbontás - Sensei

Természetesen ez folyamatosan változik. Amikor a mobileszközök felbontása már el fogja érni a 4K-s felbontást, akkor abban éri majd meg feltölteni.
Addig is azt javasoljuk, hogy legfeljebb az 1080p-s (1920 x 1080) felbontásban töltsünk fel videót a Vimeo-ra. Hidd el, hogy tűéles felbontás lesz az is a Tanulóid 99%-ánál.

 

További infók csak tech őrülteknek:

„Az 1080p és a 4K közötti vitathatatlan különbség, hogy a 4K képernyő képes négyszer annyi pixel megjelenítésére, mint az 1080p. De az emberi szem képes látni ennyi pixelt? Valójában ez a képernyő méretétől és attól függ, hogy milyen távolságban ülsz tőle. Távolról gyakorlatilag lehetetlen, hogy valaki megmondja a 1080p és 4K képernyő közötti minőségkülönbséget. Ha azonban van elég nagy képernyő, akkor egy elég kicsi szobában a különbség azonnal nyilvánvalóvá válik.

Azt is érdemes kiemelni, hogy a 4K által kínált részletek észleléséhez a képernyőtől mért távolság attól is függ, hogy milyen jó a látásod. Például ha valakinek 20/20 látása van, ülhet távolabb a 4K-képernyőtől, és továbbra is látni fogja a különbséget. Míg egy kevésbé tökéletes látással rendelkező személy nem fogja észrevenni a különbséget.

A képernyő mérete szintén fontos tényező ahhoz, hogy képes legyél megkülönböztetni az 1080p és 4K közötti különbséget. Az ajánlott méret eltér a számítógép-monitorok méretétől, mivel az emberek a számítógépük képernyőjét elég közelről nézik. A nappali TV-t azonban általában a kanapéról nézik. A legtöbb szakértő egyetért abban, hogy a képernyő minimális mérete 42 hüvelyk ahhoz, hogy 4K-t élvezhess anélkül, hogy túl közel kellene ülnöd hozzá. Minél nagyobb a képernyő, annál távolabb ülhetsz tőle, miközben élvezheted a maximális képminőséget.

Tehát igen, az emberi szem képes észlelni a különbséget az 1080p-s és a 4K-s képernyő között. Viszont fontos további tényező a látásod minősége, a képernyőd mérete és a képernyődtől való távolság.”