Egy kvíz egy adott leckéhez kapcsolódik. Ez azt jelenti, hogy a kvíz hozzáadásához először létre kell hoznod egy leckét. Ehhez kattints a Leckék » Új lecke menüpontra.

Egy felugró ablak (lecke létrehozó varázsló) indul el, ahol beállíthatod a Lecke nevét, utána pedig választhatsz az előrekész sablonok közül:

Lecke létrehozó varázsló 1 - Sensei
Lecke létrehozó varázsló 2 - Sensei

Ha csak egy sima, hagyományos leckét szeretnél létrehozni, akkor a sablonok közül válaszd:

 • Lecke kvízzel sablont vagy
 • Alapértelmezett lecke sablont vagy
 • a jobb alsó sarokban kattints a „Kezdés az alapértelmezett elrendezéssel” lehetőségre.

Ha nem akarod használni a varázslót, akkor akár ki is nyomhatod a jobb felső sarokban lévő X-szel.

Ha a lecke szerkesztő oldalán nem lenne kvíz, akkor adj a leckéhez egy kvíz blokkot:

kvíz blokk hozzáadása a leckéhez - Sensei

Ezek után egyből hozzáadhatsz egy új kérdést vagy egy meglévő kérdést.

Új kérdés

Az új kérdések hozzáadásával kapcsolatban olvasd el a Kérdések leírásunkat. Érdemes tudni, hogy amikor egy új kérdést adunk hozzá egy kvízhez, akkor ez a kérdés egyből hozzáadódik a Kérdésbankhoz is, így az újra felhasználható más kvízekben is.

Létező kérdés(ek)

Hozzáadhatsz a kvízhez egy vagy több már létező kérdést is a kérdésbankból. A Kvíz blokk kiválasztása után annak alján kattints a + jelre az „Új vagy létező kérdés(ek) hozzáadása” szöveg felett. Ezután válaszd a Meglévő Kérdés(ek)-et:

Új kérdés hozzáadása - Sensei

Megjelenik a Kérdések modul, amellyel több kérdés is hozzáadható a kvízhez. Szűrhetsz kérdés Típus és Kategória szerint, vagy név szerint is kereshetsz. Egy adott kérdés hozzáadásához pipáld be a mellette lévő négyzetet, majd kattints a Kijelölt hozzáadása gombra. Annyi kérdést választhatsz, amennyit csak akarsz:

Meglévő kérdések hozzáadása - Sensei

Megosztott kérdések

Fontos tudnod, hogy ha egy létező kérdést használsz másik kvíz(ek)ben, és az adott kérdésen valamilyen változtatást végzel, akkor az a másik kvíz(ek)re is kihat, ott is megváltozik a kérdés. Emiatt egy Megosztott kérdés jel jelenik meg, amikor egy megosztott kérdés van kiválasztva. Ha efölé viszed az egérmutatót, további információ jelenik meg:

Megosztott kérdés - Sensei

Kérdések eltávolítása

Egy kérdés eltávolítása egy kvízből:

 1. Kattints a kérdésre a kiválasztásához.
 2. A felette megjelenő eszköztár jobb szélén kattints a Beállításokra (3 pötty).
 3. Válaszd a Blokk eltávolítása lehetőséget.

Fontos tudnod, hogy egy kérdés eltávolítása a kvízből nem távolítja el azt a kérdésbankból. A kérdés teljes törléséhez menj a Kérdések menüpontra, vidd az egéret a kérdés fölé, és kattintson a piros Lomtár linkre. (Vagy jelöld ki, a Csoportműveleteknél válaszd a Lomtárba helyezés lehetőséget, majd kattints az Alkalmazás gombra.)

Kvíz eltávolítása

Kvíz eltávolítása a leckéből:

 1. Válaszd ki a teljes kvíz blokkot.
 2. A felette megjelenő eszköztár jobb szélén kattints a Beállításokra (3 pötty).
 3. Válaszd a Blokk eltávolítása lehetőséget.

Fontos tudni, hogy a kvíz eltávolítása egy leckéből nem távolítja el a kérdéseket a kvízből. Ez azt jelenti, hogy ha meggondolod magad, és újra hozzáadod a kvízt a leckéhez, akkor a kérdések is vissza lesznek állítva.

Kérdések átrendezése

A kérdések megjelenítésének sorrendjének megváltoztatásához:

 1. Kattints a kérdésre a kiválasztásához.
 2. Az eszköztáron kattints a fel-le mutató nyilakra vagy a fogd és vidd (6 pötty) részt megfogva tudod a kérdést felfelé vagy lefelé mozgatni a listában.

Kvíz oldalak – Lapszámozás

Ha azt szeretnéd, hogy a kvízed több oldalra legyen elosztva, akkor azt így teheted meg:

 1. Válaszd ki a teljes kvíz blokkot.
 2. A felette megjelenő eszköztárban kattints az Egyoldalas opcióra és kattints a Többoldalas opcióra.
  Kvíz oldalak - egyoldalas-többoldalas - Sensei
 3. Ezenkívül használhatod a Lapszámozás beállítást is (a kvízbeállítások oldalsávjában találod), ahol picit több beállítást találsz:
  Kvíz oldalak lapszámozása - oldalsáv - Sensei

Szín beállítások

A kvíz elemeinek (pl. a Folyamatjelző sáv) színét itt állíthatod be:

Kvízbeállítások

A kvízbeállítások az oldalsávon érhetők el, miután kiválasztottad a Kvíz blokkot vagy a kvíz blokk alatt rákattintottál a „Kvíz beállítások” linkre:

Kvíz beállítások - Sensei
 • Elégséges szint szükséges – A tanulóknak el kell érniük egy meghatározott szintet ahhoz, hogy a lecke befejezettnek legyen jelölve. Ha ez az opció nincs bepipálva, a szint automatikusan 0-ra állítódik, így a tanuló befejezheti a leckét a kvíz teljesítése nélkül. Ha ez az opció be van pipálva, akkor megjelenik az “Elégséges Szint (%)” sor és beállíthatod, hogy mekkora legyen ez a szint.
 • Elégséges Szint (%) – Itt adhatod meg azt a szintet, amely a kvíz teljesítéséhez szükséges. Ez a beállítás csak akkor látható, ha az “Elégséges szint szükséges” opció be van pipálva.
 • HA A TANULÓ NEM TELJESÍTI A KVÍZT: személyre szabhatod, mi jelenjen meg a tanulónak, ha nem töltötte ki sikeresen a kvízt:
  • Add meg, hogy mely kérdések helytelenek. – Megmutatja, hogy a válasza helyes vagy helytelen.
  • Helyes válaszok megjelenítése. – Megmutatja a helyes válaszokat az összes kérdéshez.
  • „Válasz visszajelzés” szöveg megjelenítése. – Helyes válaszoknál a Helyes válasz visszajelzéseket, helytelen válaszok esetén a Helytelen válasz visszajelzéseket mutatja meg. Ezeket minden egyes kérdésnél Te állíthatod be.
 • Automatikus értékelés – Ha ezt engedélyezed, akkor az összes Feleletválasztós, Igaz/Hamis és Behelyettesítős kérdés automatikusan értékelve lesz. A kérdéseknek legalább 1 pontot kell érniük ahhoz, hogy automatikusan értékelni lehessen őket.
 • Újrapróbálkozás engedélyezése – Az opció választásakor egy “Kvíz újrakezdése” gomb jelenik meg a kvíz alján, így a tanuló újrakezdheti (újra kitöltheti) a kvízt, ha szeretné.
 • Véletlenszerű kérdés sorrend – Ennek engedélyezésével a kérdések minden alkalommal más-más sorrendben jelennek meg, ha egy még nem teljesített kvízt tekint meg a tanuló.
 • Kérdések száma – Opcionálisan beállíthatod a tanulók számára megjelenítendő kérdések számát, ha itt megadsz egy értéket. Ezesetben a kérdések véletlenszerűen lesznek kiválasztva. (Alapértelmezetten az összes beállított kérdés megjelenik.)
 • Kvíz időzítő – ha aktiválod, akkor megadhatod, hogy a tanulónak mennyi ideje lesz a kvíz kitöltésére. Az időt percben kell megadni. Ha törölnéd, akkor a Törlés gombra kattints. A Tanuló a frontend oldalon egy értesítést kap, mely tájékoztatja a kvíz hosszáról (=a kérdések száma) és az időkorlátról:
  kvíz időzítő értesítés - Sensei
  Miután a tanuló rákattint a „Kvíz indítása” gombra, egy időzítő jelenik meg a weboldal jobb felső sarkában, és a visszaszámlálás azonnal elindul:
  kvíz időzítő visszaszámláló - Sensei

Leckék kvíz nélkül

Ha egy leckéhez nincs kvíz társítva, akkor a leckén megjelenik a Lecke teljesítése gomb. Ez a gomb lehetővé teszi a tanulók számára, hogy a leckét befejezettként jelöljék meg, és a következő leckére lépjenek.