Fontos! 2021.03.21-től csak akkor tudsz kvízt használni/hozzáadni egy leckéhez, ha az új Blokk editort használod és nem a klasszikus editort. A klasszikus editort a Divi » Sablon beállítások » Builder » Haladó » A Classic Editor engedélyezése résznél tudod kikapcsolni.

A kvízek egy adott leckéhez kapcsolódnak. Ez azt jelenti, hogy a kvíz hozzáadásához először létre kell hoznod egy leckét. Ehhez kattints a Leckék » Új hozzáadása menüpontra. Látni fogod, hogy a leckéhez tartozó Kvíz blokk már eleve hozzá van adva a lecke tartalma alá.

Itt egyből hozzáadhatsz egy új kérdést vagy egy meglévő kérdést.

Új kérdés

Az új kérdések hozzáadásával kapcsolatban olvasd el a Kérdések leírásunkat. Érdemes tudni, hogy amikor egy új kérdést adunk hozzá egy kvízhez, akkor ez a kérdés hozzáadódik a Kérdésbankhoz is, így az újra felhasználható más kvízekben is.

Létező kérdés(ek)

Hozzáadhatsz a kvízhez egy vagy több már létező kérdést is a kérdésbankból. A Kvíz blokk kiválasztása után annak alján kattints a + jelre az “Új vagy létező kérdés(ek) hozzáadása” szöveg felett. Ezután válaszd a Létező kérdés(ek)-et:

Megjelenik a Kérdések modul, amellyel több kérdés is hozzáadható a kvízhez. Szűrhetsz kérdéstípus és kategória szerint, vagy név szerint is kereshetsz. Egy adott kérdés hozzáadásához pipáld be a mellette lévő négyzetet, majd kattints a Kijelölt hozzáadása gombra. Annyi kérdést választhatsz, amennyit csak akarsz:

Megosztott kérdések

Fontos tudnod, hogy ha egy létező kérdést használsz másik kvíz(ek)ben, és az adott kérdésen valamilyen változtatást végzel, akkor az a másik kvíz(ek)re is kihat, ott is megváltozik a kérdés. Emiatt egy Megosztott kérdés jel jelenik meg, amikor egy megosztott kérdés van kiválasztva. Ha efölé viszed az egérmutatót, további információ jelenik meg:

Kérdések eltávolítása

Egy kérdés eltávolítása egy kvízből:

 • Kattints a kérdésre a kiválasztásához.
 • A felette megjelenő eszköztár jobb szélén kattints a Beállításokra (3 pötty).
 • Válaszd a Blokk eltávolítása lehetőséget.

Fontos tudnod, hogy egy kérdés eltávolítása a kvízből nem távolítja el azt a kérdésbankból. A kérdés teljes törléséhez menj a Kérdések menüpontra, vidd az egéret a kérdés fölé, és kattintson a piros Lomtár linkre. (Vagy jelöld ki, a Csoportműveleteknél válaszd a Lomtárba helyezés lehetőséget, majd kattints az Alkalmazás gombra.)

Kvíz eltávolítása

Kvíz eltávolítása a leckéből:

 • Válaszd ki a kvíz blokkot.
 • A felette megjelenő eszköztár jobb szélén kattints a Beállításokra (3 pötty).
 • Válaszd a Blokk eltávolítása lehetőséget.

Fontos tudni, hogy a kvíz eltávolítása egy leckéből nem távolítja el a kérdéseket a kvízből. Ez azt jelenti, hogy ha meggondolod magad, és újra hozzáadod a kvízt a leckéhez, akkor a kérdések is vissza lesznek állítva.

Kérdések átrendezése

A kérdések megjelenítésének sorrendjének megváltoztatásához:

 • Kattints a kérdésre a kiválasztásához.
 • Az eszköztáron kattints a fel-le mutató nyilakra vagy a fogd és vidd (6 pötty) részt megfogva tudod a kérdést felfelé vagy lefelé mozgatni a listában.

Kvízbeállítások

A kvízbeállítások az oldalsávon érhetők el, miután kiválasztottad a Kvíz blokkot:

 • A lecke teljesítéséhez elégséges osztályzat kell – A tanulóknak el kell érniük egy meghatározott szintet a lecke teljesítéséhez. Ha ez az opció nincs bepipálva, a szint automatikusan 0-ra állítódik, így a tanuló befejezheti a leckét a kvíz teljesítése nélkül. Ha ez az opció be van pipálva, akkor megjelenik a “Kvíz elégséges osztályzatának százaléka” sor és beállíthatod, hogy mekkora legyen ez a szint.
 • Kvíz elégséges osztályzatának százaléka – Itt adhatod meg azt a szintet, amely a kvíz teljesítéséhez szükséges. Ez a beállítás csak akkor látható, ha “A lecke teljesítéséhez elégséges osztályzat kell” opció be van pipálva.
 • Automatikus értékelés – Ha ezt engedélyezed, akkor az összes Feleletválasztós, Igaz/Hamis és Behelyettesítős kérdés automatikusan értékelve lesz. A kérdéseknek legalább 1 pontot kell érniük ahhoz, hogy automatikusan értékelni lehessen őket.
 • Újrapróbálkozás engedélyezése – Az opció választásakor egy “Kvíz újrakezdése” gomb jelenik meg a kvíz alján, így a tanuló újrakezdheti a kvízt, ha szeretné.
 • Véletlenszerű kérdés sorrend – Ennek engedélyezésével a kérdések minden alkalommal más-más sorrendben jelennek meg, ha egy még nem teljesített kvízt tekint meg a tanuló.
 • Kérdések száma – Opcionálisan beállíthatod a tanulók számára megjelenítendő kérdések számát, ha itt megadsz egy értéket. Ezesetben a kérdések véletlenszerűen lesznek kiválasztva. (Alapértelmezetten az összes beállított kérdés megjelenik.)

Leckék kvíz nélkül

Ha egy leckéhez nincs kvíz társítva, akkor a leckén megjelenik a Lecke teljesítése gomb. Ez a gomb lehetővé teszi a tanulók számára, hogy az órát befejezettként jelöljék meg, és a következő leckére lépjenek.