Tartalom:

Kvíz hozzáadása egy leckéhez
Új kérdés hozzáadása
Létező kérdés hozzáadása
Kérdéskategória hozzáadása
Fájl feltöltéses kérdések
Kérdések eltávolítása egy kvízből
Kvíz beállítások
Kiegészítő Behelyettesítős kérdésekhez

Kvíz hozzáadása egy leckéhez

Minden egyes leckéhez létrehozhatsz 1 kvízt (kérdéssort), mely tetszőleges számú kérdésből állhat. A leckéhez tartozó kvízt és a kérdéseket a Kvíz beállítások és a Kvízkérdések ablakban kezelheted.

Amikor új leckét adsz egy tanfolyamhoz, akkor a Kvízkérdések ablak jelzi, hogy a leckéhez még nincs kérdés felvéve:

Kvízkérdések ablak - Sensei

Mindaddig, amíg az új lecke nincs elmentve, nem lehet kvízkérdést hozzáadni. Erről egy figyelmeztetés tájékoztat:

Miután elmentetted a leckét, hozzáadhatsz kérdéseket.

Előbb adj nevet a leckének és mentsd el a leckét a “Mentés vázlatként” vagy a “Közzététel” gombra kattintva.

3 módszerrel adhatsz kérdéseket egy kvízhez:

 1. Új kérdés hozzáadása,
 2. Létező kérdés hozzáadása,
 3. Kérdéskategória hozzáadása.
Amíg nem adtál még hozzá Kérdéskategóriát a rendszerhez (Kérdések » Kategóriák menüpont), addig a “Kategória kérdések” fül nem jelenik meg. További információt erről a Kérdésbank leírásban találsz.

Új kérdés hozzáadása

Egyszerűen új kérdést adhatsz közvetlenül a kvízhez a lecke szerkesztő felületén a Kvízkérdések panelen:

Kvízkérdések - Új kérdés hozzáadása - Sensei

Új kérdés hozzáadásának lépései:

 1. Írd be a kérdést a kérdés mezőbe.
 2. Válaszd ki a kérdés típusát a legördülő menüből (Feleletválasztós, Igaz/Hamis, Behelyettesítős, Egysoros, Többsoros, Fájl feltöltés)
 3. Add meg a kapcsolódó válasz(oka)t. Az adott kérdés fajtájától függően eltérő opciók jelennek meg.
 4. Add meg a kérdés teljes pontszámát. Nulla vagy annál nagyobb egész számnak kell lennie.
 5. Média fájlokat adhatsz a kérdéshez, melyek például segítik a kérdés megválaszolását.
 6. A “Kérdés hozzáadása” gombra kattintva adhatod hozzá a kérdést a kvízhez.

Értelemszerűen minden új kérdés hozzáadódik a Kérdésbankhoz is, melyeket így újra felhasználhatsz más kvízekhez.

Létező kérdés hozzáadása

Egy vagy több már meglévő kérdést választhatsz ki a Kérdésbankból, és beillesztheted a kvízedbe.

Keresőmező alapján kereshetsz kérdésekre, illetve szűrheted a kérdéslistát kérdéstípusok és kérdéskategóriák alapján, valamint listázhatod csak a már használt vagy még nem használt kérdéseket is.

Kvízkérdések - Létező kérdések - Sensei

A panel oldalanként 10 kérdést jelenít meg. Fontos: A kijelölések nem maradnak meg az oldal váltások között, ezért a kiválasztott kérdéseket add hozzá a kvízhez, mielőtt a következőre lépsz.

Kérdéskategória hozzáadása

Ez a lehetőség kihasználja a Kérdésbank teljes funkcionalitását, mivel lehetővé teszi, hogy véletlenszerű kérdések kerüljenek bele a kvízbe bármelyik kérdéskategóriából.

 1. Válassz ki egy kérdéskategóriát,
 2. add meg, mennyi kérdés jelenjen meg belőle,
 3. kattints a Kérdés(ek) hozzáadása gombra.

Kvízkérdések - Kategória kérdések - Sensei

A kérdéskategória egysoros bejegyzésként jelenik meg a kérdéslistában:

Akár több kérdéskategóriát is hozzáadhatsz, ha több kategóriából szeretnél kérdéseket szerepeltetni a kvízedben:

Akár keverheted is a kérdéskategóriák és a meglévő kérdések használatát, ha a véletlenszerűen kiválasztott kérdések mellett szeretnél állandóan megjelenő fix kérdéseket is a kvízedben:

Jó tudni: Ha a Létező kérdéseket és Kérdéskategóriákat egyszerre használod, technikailag előfordulhat, hogy ugyanazon kérdés többször kerülhetne bele a kvízbe. De ne aggódj, a kvíz megtekintésekor a tanulóid már nem fognak kérdés ismétlődéssel találkozni.

Fájl feltöltéses kérdések

A Tanulók fájlokat tölthetnek fel az ilyen típusú kvízkérdésekhez. Ezáltal műalkotásokat, dokumentumokat, videót vagy más típusú fájlokat küldhetnek be a kvíz részeként, vagy házifeladatként.

A feltölthető fájlok típusát a WordPress határozza meg. Erről további információkat itt találsz »

Kérdések eltávolítása egy kvízből

Ha el szeretnél távolítani egy kérdést vagy kérdéskategóriát a kvízből, egyszerűen kattints a kérdés vagy kérdéskategória sora végén található “Eltávolítás” linkre (Művelet oszlop).

Egy kérdés kvízből való eltávolításakor az adott kérdés nem törlődik a kérdésbankból. Ha törölni szeretnél egy konkrét kérdést, akkor kattints a Kérdések menüpontra és az adott kérdésnél kattints a “Lomtár” linkjére.

Kvíz beállítások

Ha hozzáadtad a kívánt kérdéseket a kvízhez, akkor testreszabhatod azt a Kvíz beállítások panelen:

A lecke teljesítéséhez elégséges osztályzat kell: A tanulóknak el kell érniük egy meghatározott szintet a lecke teljesítéséhez. Ha ez az opció nincs bepipálva, a szint automatikusan 0-ra állítódik, és a tanuló befejezheti a leckét a kvíz teljesítése nélkül. Ha ez az opció be van pipálva, akkor megjelenik a “Kvíz elégséges osztályzatának százaléka” sor és beállíthatod, hogy mekkora legyen ez a szint.

Kvíz elégséges osztályzatának százaléka: Itt adhatod meg azt a szintet, amely a kvíz teljesítéséhez szükséges. Ez a beállítás csak akkor látható, ha “A lecke teljesítéséhez elégséges osztályzat kell” opció be van pipálva.

Megjelenítendő kérdések száma: Ha úgy döntesz, opcionálisan beállíthatod, hogy a kvízkérdések közül mennyi jelenjen meg egy-egy alkalommal, amikor valaki elindítja a kvízt. Ha törlöd ezt a számot, akkor újra az Összes beállított kérdés szerepelni fog.

Kérdések sorrendjének keverése: Minden egyes alkalommal különböző sorrendben jeleníti meg a kvíz kérdéseit.

Kvíz automatikus értékelése: Ha a kvízed kizárólag Feleletválasztós, Igaz/Hamis és Behelyettesítős kérdéseket tartalmaz, lehetőséged van arra, hogy azt automatikusan kiértékeltesd a rendszerrel, amint egy tanuló kitölti a kvízt. Ezesetben a kérdésekre adott Válasz visszajelzések is megjelennek egyből. (Egyéb kérdéstípusokat csak úgy szerepeltethetsz automatikus értékelésű kvízben, ha azok pontszámát 0-ra állítod. További információt a Kérdésbank leírásában találsz.)

A felhasználó újrapróbálkozhat a kvíz elvégzésével: Az opció választásakor egy “Kvíz újrakezdése” gomb jelenik meg a kvíz alján, így a tanuló szükség esetén újrakezdheti a kvízt.

Kiegészítő Behelyettesítős kérdésekhez

A Behelyettesítős kérdések automatikus értékelésekor a rendszer figyelmen kívül hagyja a kis- és nagybetűket, illetve a szöveg előtti és utáni szóközöket. Például az alábbi kérdés esetén a rendszer elfogadja a “tanít” és a “Tanít” választ is, és figyelmen kívül hagyja az esetleges szóközöket a válasz előtt és után:

Behelyettesítős kérdés - Sensei

Ha egynél több jó válasz létezik, vagy a gyakori helyesírási hibákat is szeretnéd felvenni, akkor a jó válaszokat egymás mellé függőleges csíkkal (“|”) elválasztva tudod felsorolni. (Ezenkívül a reguláris kifejezéseket is használhatod.)