Kérdéseket kétféleképpen lehet felvenni – a Kérdések » Új hozzáadása menüpontra kattintva, vagy közvetlenül hozzáadva őket egy kvízhez. Bár ez a leírás az utóbbit tárgyalja, a kérdések konfigurálása teljesen hasonló, függetlenül attól, hogy melyik módszert használjuk.

Ha a kérdéseket közvetlenül kvízhez szeretnéd hozzáadni, előbb hozz létre egy új leckét a Leckék » Új hozzáadása menüponttal.
Ha az alábbi leckesablonokat választod, akkor ezeknél egyből beillesztve megtalálod a kvíz blokkot:

  • Lecke kvízzel
  • Időzített kvíz

A többi leckesablon esetében (Alapértelmezett lecke, Letölthető fájlok, Ellenőrzőlista, Zoom/Meeting, Kártyák, Vitakérdés, Videó lecke) Neked kell beillesztened egy kvíz blokkot a lecke oldalán a + jelre kattintva, majd a Kvíz blokkra kattintva:

Ezután már megjelenik a Kvíz blokk és a kérdéseiddel ki is alakíthatod a kvízt:

Kérdéstípusok

A kvízhez alapértelmezetten a feleletválasztós kérdéstípus adódik hozzá. Ezt úgy módosíthatod, hogy rákattintasz a kérdésre, és kiválasztasz egy másik kérdéstípust az eszköztár legördülő menüjéből:

Kérdés típusok - Sensei

A kérdés típusának kiválasztása után a szerkesztő frissít, és az adott kérdés típushoz tartozó megfelelő válasz rész jelenik meg.

Feleletválasztós kérdés

A feleletválasztós kérdések felsorolnak egy sor lehetséges választ, amelyek közül a tanuló választhat. Ez a kérdéstípus több helyes és több helytelen választ támogat. Ha egy kérdésnek egynél több helyes válasza van, akkor a tanulónak mindegyiket ki kell választania a sikeres válaszhoz.

A feleletválasztós kérdésekhez annyi választ adhatsz, amennyit csak akarsz. Kattints a Helyes / Helytelen kapcsolóra az egyes válaszok mellett, hogy beállítsd, hogy az adott válasz helyes vagy helytelen. Ha egynél több helyes válasz van, akkor a rádiógombok jelölőnégyzetekké válnak:

Feleletválasztós kérdés - Sensei

A válaszokat a kvíz minden egyes megtekintésekor más-más sorrendben is megjelenítheted, a beállítások oldalsávon a Véletlen sorrend jelölőnégyzet bejelölésével.

Igaz/Hamis kérdés

Az Igaz/Hamis kérdés a legegyszerűbb kérdéstípus, melynél azt kell kiválasztani, hogy a feltett állítás igaz vagy hamis. A helyes választ úgy lehet beállítani, hogy a válasz mellett a Helyes / Helytelen kapcsolóra kattintasz:

Igaz-Hamis kérdés - Sensei

Behelyettesítős kérdés

A behelyettesítős kérdésnél a tanulónak ki kell töltenie az üres részt, ahol a kihagyott rész az elfogadható válaszokat jelenti.

Több helyes válasz is megadható vessző beírásával vagy az Enter billentyű megnyomásával a válasz beírása után:

Egysoros kérdés

Az egysoros kérdések esetében a tanulók egy egysoros szövegmezőbe írhatják be a válaszukat:

Egysoros kérdés - Sensei

Többsoros kérdés

A többsoros kérdések valójában nyitott kérdések (esszék), amelyek lehetővé teszik a tanulók számára, hogy válaszukat többsoros szövegmezőbe írják:

Többsoros kérdés - Sensei

Fájl Feltöltéses kérdések

A Tanulók fájlokat, dokumentumokat tölthetnek fel az ilyen típusú kvízkérdéseknél. Ezáltal műalkotásokat, dokumentumokat, videót vagy más típusú fájlokat küldhetnek be a kvíz részeként, vagy házifeladatként.

A feltölthető fájlok típusát a WordPress határozza meg. Erről további információkat itt találsz »

Fájl feltöltős kérdés - Sensei

Válasz visszajelzések

A Feleletválasztós, Igaz/Hamis és Behelyettesítős kérdések esetén visszajelzéseket adhatsz az adott kérdésblokk Válasz visszajelzés szakaszának megnyitásával. Ez a visszajelzés jelenik meg a tanulónak, amikor megtekint egy kvízt, miután azt osztályozták. A manuális osztályzás (értékelés) esetén is testreszabható ez a válasz visszajelzés a kvíz értékelése közben.

Beállítások

Minden kérdéstípus egyedi beállításokkal rendelkezik. Egyes beállítások azonban közösek:

  • Értékelés – Minden kérdéstípusnak van értékelési beállítása, ahol megadható a kérdéshez rendelendő pontok száma. Például magasabb pontszámot rendelhetsz a nehezebb kérdésekhez, és kevesebb pontszámot a könnyebbekhez. Az értékelés az eszköztárból vagy az oldalsávból is beállítható egy új érték beírásával, vagy a fel és le nyilakra kattintva.
  • Értékelési megjegyzések – Ez a beállítás csak az Egysoros, Többsoros és Fájl feltöltéses kérdéseknél érhető el. Útmutatásként az oktató részére jelenik meg a kérdés értékelése során, hogy segítséget nyújtson számára az elvárt válaszról.

Kérdés kategóriák

A kérdés kategóriák megkönnyítik a releváns kérdések hozzáadását a kvízhez. A kérdés létrehozásakor megadható egy (vagy több) kategória is a Kérdés Kategória panelen:

Akár új kérdés kategória is hozzáadható az Új kérdéskategória hozzáadása linkre kattintva.

A kérdés kategóriákat a Kérdések > Kérdéskategóriák menüpontban kezelheted.