Kérdéseket kétféleképpen lehet felvenni – a Kérdések » Új hozzáadása menüpontra kattintva, vagy közvetlenül hozzáadva őket egy kvízhez. Bár ez a leírás az utóbbit tárgyalja, a kérdések konfigurálása teljesen hasonló, függetlenül attól, hogy melyik módszert használjuk.

Ha a kérdéseket közvetlenül kvízhez szeretnéd hozzáadni, előbb hozz létre egy új leckét a Leckék » Új hozzáadása menüponttal. Láthatod, hogy a kvíz blokk már egyből hozzá lett adva az oldalhoz.

Kérdéstípusok

A kvízhez alapértelmezetten a feleletválasztós kérdéstípus adódik hozzá. Ezt úgy módosíthatod, hogy rákattintasz a kérdésre, és kiválasztasz egy másik kérdéstípust az eszköztár legördülő menüjéből:

A kérdés típusának kiválasztása után a szerkesztő frissít, és az adott kérdés típushoz tartozó megfelelő válasz rész jelenik meg.

Feleletválasztós kérdés

A feleletválasztós kérdések felsorolnak egy sor lehetséges választ, amelyek közül a tanuló választhat. Ez a kérdéstípus több helyes és több helytelen választ támogat. Ha egy kérdésnek egynél több helyes válasza van, akkor a tanulónak mindegyiket ki kell választania a sikeres válaszhoz.

A feleletválasztós kérdésekhez annyi választ adhatsz, amennyit csak akarsz. Kattints a Helyes / Helytelen kapcsolóra az egyes válaszok mellett, hogy beállítsd, hogy az adott válasz helyes vagy helytelen. Ha egynél több helyes válasz van, akkor a rádiógombok jelölőnégyzetekké válnak:

A válaszokat a kvíz minden egyes megtekintésekor más-más sorrendben is megjelenítheted, a beállítások oldalsávon a Véletlen sorrend jelölőnégyzet bejelölésével.

Igaz/Hamis kérdés

Az Igaz/Hamis kérdés a legegyszerűbb kérdéstípus, melynél azt kell kiválasztani, hogy a feltett állítás igaz vagy hamis. A helyes választ úgy lehet beállítani, hogy a válasz mellett a Helyes / Helytelen kapcsolóra kattintasz:

Behelyettesítős kérdés

A behelyettesítős kérdésnél a tanulónak ki kell töltenie az üres részt, ahol a kihagyott rész az elfogadható válaszokat jelenti.

Több helyes válasz is megadható vessző beírásával vagy az Enter billentyű megnyomásával a válasz beírása után:

Egysoros kérdés

Az egysoros kérdések esetében a tanulók egy egysoros szövegmezőbe írhatják be a válaszukat:

Többsoros kérdés

A többsoros kérdések valójában nyitott kérdések, amelyek lehetővé teszik a tanulók számára, hogy válaszukat többsoros szövegmezőbe írják:

Fájl Feltöltéses kérdések

A Tanulók fájlokat, dokumentumokat tölthetnek fel az ilyen típusú kvízkérdéseknél. Ezáltal műalkotásokat, dokumentumokat, videót vagy más típusú fájlokat küldhetnek be a kvíz részeként, vagy házifeladatként.

A feltölthető fájlok típusát a WordPress határozza meg. Erről további információkat itt találsz »

Beállítások

Minden kérdéstípus egyedi beállításokkal rendelkezik. Egyes beállítások azonban közösek:

  • Értékelés – Minden kérdéstípusnak van értékelési beállítása, ahol megadható a kérdéshez rendelendő pontok száma. Például magasabb pontszámot rendelhetsz a nehezebb kérdésekhez, és kevesebb pontszámot a könnyebbekhez. Az értékelés az eszköztárból vagy az oldalsávból is beállítható egy új érték beírásával, vagy a fel és le nyilakra kattintva.
  • Válasz visszajelzés – Ez a beállítás csak a Feleletválasztós, az Igaz/Hamis és Behelyettesítős kérdéseknél használható. Ez a visszajelzés egyből megjelenik a tanulók számára, miután beküldték a kvízüket, ha az automatikus értékelésre volt állítva. A kézi értékelésnél ez a Válasz visszajelzés a kvíz értékelésekor adható meg.
  • Értékelési megjegyzések – Ez a beállítás csak az Egysoros, Többsoros és Fájl feltöltéses kérdéseknél érhető el. Útmutatásként a tanár részére jelenik meg a kérdés értékelése során, hogy segítséget nyújtson számára az elvárt válaszról.