Az elmúlt években a WordPress klasszikus szerkesztője (Classic editor) nem sok változáson esett át. Az eleinte Gutenberg Editor-nak (később Block Editor-nak) nevezett új szerkesztő bevezetésével a felhasználók egy elegáns, új felületet kaptak. A WordPress elsődleges célja ezzel az volt, hogy lehetőséget biztosítson a felhasználók számára funkciógazdag, egyszerű, mégis élvezetes tartalmak létrehozására. És ez többé-kevésbé sikerült is.

A bétaverzió kiadása óta azonban az új felület vegyes érzelmeket vált ki a felhasználókból. Míg egyesek agyon dícsérik a Block editort, mások legszívesebben visszatérnének a klasszikus szerkesztőhöz.

Ebben a cikkben megpróbáljuk eloszlatni a kétségeket.


Mi is az a Block editor (Gutenberg Editor)?

A WordPress Block editor (Gutenberg szerkesztő) létrehozásának okai:

 • Gazdag tartalmú bejegyzések készítése zökkenőmentesen
  A Block editor célja, hogy megkönnyítse a felhasználók számára meghökkentő és funkciógazdag tartalmak létrehozását. A használatához nem kell mély ismeretekkel rendelkezni a CSS-sel vagy a HTML-lel kapcsolatban.
 • Azonos blokk kezelés
  A blokkok olyanok, mint a puzzle-darabok, amelyekkel csodálatos weboldalak alkothatók. A blokkok használata teljesen hasonló, így a velük való munka is könnyű. Ha megismerted egy blokk kezelőfelületét, a többit is hasonlóan fogod tudni kezelni.
 • Komplex funkciók integrálása bővítmények nélkül
  Ha táblázatot vagy gombot szeretnénk hozzáadni a klasszikus szerkesztőben, az elég nehézkes lehet kódoláshoz értő szakember nélkül. Bővítmények, plugin-ok segítségül hívhatók, de a megfelelő plugin megtalálása és integrálása ugyancsak nehéz. A Block editorral mindez már a múltté.

Block Editor vs Klasszikus szerkesztő

Egy rövid összehasonlítás a két WordPress szerkesztőről:

 • Szerkesztő interfész
  A két szerkesztő között az egyik fő különbség az interfész. A Block Editor drag and drop rendszert használ. Ez azt jelenti, hogy kiválaszthatsz egy blokkot, és oda dobhatod az oldalon, ahová csak szeretnéd.
  További izgalmas funkciókat is használhatsz. Például feloszthatod a szöveges szakaszokat, hogy képet helyezz el közéjük. Vagy teljes szélességű képeket használhatsz, hogy még látványosabb legyen a bejegyzésed vagy az oldalad.
 • Tartalom létrehozása
  A klasszikus szerkesztő egy sima ablak, egy üres vászon. Azonban amikor bonyolultabb elemeket szeretnél hozzáadni (pl beágyazások, rövid kódok, képek stb.), akkor elkezd átláthatatlanná, áttekinthetetlenné válni.
  A Block Editor a klasszikus szerkesztő felújított változata. A különféle blokkok modern és élő megjelenést adnak szerkesztés közben is, miközben továbbra is áttekinthető marad az egész oldal.
 • Könnyű használat
  Ha média hozzáadásáról, összetett elemek létrehozásáról és tartalmak beágyazásáról van szó, a Block Editor kétségtelenül sokkal jobb, mint a klasszikus szerkesztő. Rengeteg új funkcióval rendelkezik, amelyek könnyen használhatók.
  Külső gyártóktól származó bővítményekre sincs szükség például egy táblázat vagy egy kapcsolati űrlap hozzáadásához. A blokkoknak köszönhetően elképesztő oldalak szerkeszthetők pillanatok alatt.

A Block Editor előnyei

 • A TinyMCE-től való függőség megszűnése.
 • A modern megjelenéssel gyorsan megbarátkozók számára áldás ez a felújított szerkesztői felület.
 • Nagyobb képernyőterület és kevesebb figyelemelterelés.
 • A blokkok használata nevetségesen egyszerű. Ezenkívül az új igazítási lehetőségek igazán hatékonyak a teljes szélességű és a reszponzív webhelyeken.
 • Bővítmények továbbra is használhatók, valamint a témafejlesztők egyedi blokkokat is létrehozhatnak.

A Block Editor hátrányai

 • Az inkompatibilitás óriási kérdés. Valójában csaknem megkétszereződik a fejlesztők munkája, és mindenki próbál felzárkózni egy kompatibilis témával vagy bővítménnyel a versenyben.
 • A vártnál kevésbé hozzáférhető az API-kra és hasonló dolgokra támaszkodó fejlesztők számára.

Melyik szerkesztőt használjuk?

Hamarosan (előreláthatóan 2021-től kezdődően) a WordPress a Block Editort fogja alapértelmezett szerkesztőként használni és a Klasszikus szerkesztő támogatása teljesen megszűnik.

A Block Editor használata a kezdők számára sokkal egyszerűbb, mint a klasszikus szerkesztő. A használat egyszerűségétől a hozzáadott funkciókig minden teljesen logikus, és nem igényel mély programozási ismereteket az elsajátítása.

Ezek alapján azt javasoljuk, hogy minél előbb kezdd el használni a Block Editort.

Mi van, ha mégis a Klasszikus Szerkesztőt szeretnéd használni?

Rengeteg ember nem szereti vagy még nem barátkozott meg a Block Editorral. És ezzel nincs is gond, hiszen meg kell tanulni egy új felület használatát. Azonban előbb-utóbb (előreláthatóan 2021-ben) a WordPress alapértelmezetté fogja tenni a Block Editort és csak azt fogja támogatni. Emiatt érdemes minél előbb megismerni az új szerkesztőt és elkezdeni használni.

Eddig elérhető volt a ClassicEditor (Klasszikus Szerkesztő) nevű bővítmény, mellyel visszakapcsolhattuk a Klasszikus szerkesztő felületet. Azonban ezt a bővítményt 2020. szeptember közepétől kikapcsoltuk a Sensei rendszerünkben.

További lehetőségként a Divi beállításaiban jelenleg még bekapcsolható a Klasszikus szerkesztő felület, melyet a DIVI » Sablon opciók » Builder » Haladó » A Classic Editor engedélyezése résznél tehetsz meg. Azonban továbbra is javasoljuk a Block Editor használatát, mivel ha a WordPress alapértelmezetté teszi ennek használatát, valószínűleg a Divi sem fogja már támogatni a Klasszikus szerkesztőt, így ki fog kerülni innen ez a beállítás.