(FIGYELEM: ez a cikk nem feltétlenül tartalmazza az összes aktuális jogi kötelezettséget. Minden esetben informálódj jogi szakembertől.)

Ha internetes kereskedelembe fogsz, akkor szükséges ezt bejelentened a vállalkozásodhoz új tevékenységi körként. Egész pontosan ezt kell kérned:

4791(01)-es “Csomagküldő, internetes kiskereskedelem” tevékenységi kör

Ezt a székhelyed szerinti jegyzőnél kell bejelentened, gyakorlatilag az illetékes önkormányzat hatósági osztályán lehet elintézni személyesen egy nyomtatvány kitöltésével, ahol be kell írnod, hogy melyik weboldalon és pontosan mit értékesítesz. (Tipp: kérdezd meg a könyvelődet, mert lehet, hogy ő is be tudja jelenteni online.)

Tehát ha csak egyetlen e-book-ot árulsz az oldaladon, ha letölthető tananyagot vagy online tanfolyamot, esetleg Skype/Zoom konzultációt, már az is internetes kereskedelemnek minősül. És persze a normál webshop is (ahol van kosár funkció).

Lényegtelen, hogy online vagy fizikai termékről/szolgáltatásról van-e szó, még a fizetés módja se számít, hanem maga a megrendelési/megjelenési felület. Ha például van egy tréning, amit hirdetsz a neten, erre interneten/e-mailben/telefonon lehet jelentkezni, és mondjuk a résztvevők készpénzben fizetnek neked a helyszínen. Ebben az esetben is szükséged van a fentebb említett tevékenységi körre.

Tevékenységi kör szempontjából sincs semmi különbség egy webshop és egy egyszerű bemutatkozó (landing) oldal között, ahol meg is lehet rendelni 1-1 terméket/szolgáltatást. Mindkettőt ugyanazon 4791(01)-es “Csomagküldő, internetes kiskereskedelem” tevékenységi kör alá sorolják.A 4791(01)-es tevékenység nem engedélyköteles, de ha elkezdesz ezen címszó alatt értékesíteni, akkor be kell jelentened a székhelyed szerinti jegyzőnél.Ha webáruházad van, akkor arra esetleg egyéb “procedúrák” is vonatkozhatnak pl. ÁNTSZ, fogyasztóvédelem, stb. Érdemes az önkormányzatot is felhívni, elmondani, mit szeretnél pontosan és ők elmondják, hogy ahhoz mik szükségesek.Ezek az információk nem teljeskörűek és változhatnak is. Minden esetben kérd jogi szakember segítségét.