A Google Térkép a legjobb eszköz, ha szeretnéd valamilyen konkrét földrajzi hely címét megjeleníteni a weboldaladon. Mivel látványos eleme lehet a “Kapcsolat” vagy “Elérhetőségek” oldalaknak, ma már alapnak számít a weboldalba ágyazott Google Térkép használata.

Azonban mivel elég népszerűvé vált a Google-térképrészletek megjelenítése,
a Google szigorított az egyébként ingyenes eszközük hozzáférésén, és bevezették, hogy csak egy hitelesítési folyamatot követően használható ez a szolgáltatásuk.

FONTOS: kérheted tőlünk, hogy hozzunk létre helyetted Google Térkép API kódot, melyet csak ezen a honlapon tudsz használni. Ezt elvégezzük helyetted. Viszont, ha saját API kódot szeretnél, amit bármilyen más honlapodon is szeretnél használni, akkor inkább hozd létre Te saját magad az alábbi leírás alapján.

Lépések

Előfeltétel: 2020. januárjától a használni kívánt Google developer fióknak valós számlázási adatokkal kell rendelkeznie (név, cím, bankkártyaszám).

 1. Ezen az oldalon tudod megszerezni a saját kulcsodat. Az oldal felülete sajnos angolul van, de ez ne rettentsen el, egyértelmű lesz, hogy mit is kell csinálnod.
 2. Kattints a “Google Platform Console” feliratra.
 3. Ezután jelentkezz a Google fiókodba.
 4. A továbblépéshez Google felkér, hogy hozz létre egy új projektet (vagy válassz egyet a már korábban létrehozottak közül). Valószínűleg egy új projektet kell létrehoznod. Mindegy, mit írsz be a projekt címének, de a legegyszerűbb megoldás az, ha beírod a weboldalad nevét. Ez semmire sem lesz hatással a későbbiekben. A “Create“-re kattintva tudod létrehozni az új projektedet.
 5. Ezután csempés elosztásban látod a lehetőségeket. Keresd meg a “Maps JavaScript API” lehetőséget és válaszd ki. A következő ablakban ezt jóvá kell hagyni az “Enable”-re kattintva.
 6. Bal oldalon a menüsávban az “APIs”-ra kattintva többet is hozzá tudsz adni. Adogasd hozzá ezeket (sajnos csak egyesével lehet):
  – Places API
  – Geocoding API
  – Geolocation API

 7. Ezután a bal felső sarokban lévő menüre (három csík) kattintva előjön az “APIs & Services” menüpont, amit tovább lenyitva kattints a “Credentials” (“Hitelesítés”) almenüpontra.
 8. A “+ Create credentials” gombra nyomva a lenyíló menüből válaszd ki az “API key” lehetőséget és kattints rá.
 9. Ezután meg is kapod az API-kulcsodat, melyet majd meg kell adnod a weboldaladon.
 10. (Valószínűleg kérni fogja a Google, hogy add meg a számlázási adataidat is (név, cím, bankkártya szám). Ha saját API kulcsot szeretnél használni, akkor ez kötelező. Ha csak a tanfolyamkezelő oldalhoz szeretnél egy API kulcsot, akkor ezt kérheted tőlünk is. Létrehozunk egyet számodra.)

Google API-kulcs bemásolása a honlapodba

Először másold ki a kulcsot, amit a Google honlapján kaptál. Kattints a “Your API key” mező jobb oldalon lévő ikonra, ami két egymást fedő papírlapot formáz, vagy jelöld ki a kódot és nyomj egy “Ctrl+C” billentyűkombinációt.

Megjegyzés: Ha időközben véletlenül a “Finish”-re kattintottál, akkor klikkelj ismét a “Get a key”-re, és válaszd ki az előbb létrehozott projektedet. Ugyanúgy meg fogod kapni a kulcsot, mivel a rendszer azt már elmentette. Ráadásul bármennyi új projektet is létrehozhatsz, ha másik weboldalon kell majd megadnod egy API-kulcsot.

A bal oldali menüsávban kattints a DIVI » Sablon opciók menüpontra, majd az Általános » Google API kulcs részhez illeszd be a kulcsot.

Ezután mentsd el a beállítást a “Változtatások mentése” gombbal.