Frissítés!

2020. augusztus 31-én tájékoztatás jelent meg a kormany.hu-n, mely sok bizonytalanságot pontosít. A tájékoztatót itt találod:

Tájékoztató a felnőttképzők számára a szeptember 1-jén induló, megújult felnőttképzési rendszerről

A tájékoztatóban található egy Peldatar.pdf, mely konkrét eseteket említ. Ebben konkrétan említik, hogy az online ismeretanyagok és a hozzá kapcsolódó közösségi média csoport nem számít képzésnek.

Indoklás: A szolgáltató a „képzés” folyamatába nem tud beavatkozni, nincs befolyása a résztvevő fejlődésére, a tananyagtartalom feldolgozása a résztvevő önálló feladata, nincs interakció a képző és a résztvevő között (nem célirányos és nem szervezett).

Ezalapján a mi véleményünk az, hogy a Sensei tanfolyamkezelővel létrehozott, önállóan feldolgozható tanfolyamok, melyekhez nem kötődik semmiféle oktatói közreműködés, tanuló követés, az nem minősül a törvény szerinti képzésnek, ezáltal nem is kell bejelenteni, sem adatot szolgáltatni róla, illetve a tanulókról.

A tájékoztató továbbá megemlíti a hozzá kapcsolódó közösségi média csoportot is, és kijelenti, hogy még azzal együtt sem minősül képzésnek. Ez azért jó, mivel több Sensei ügyfelünknek is van Facebook csoportja, ahol a tanfolyamaikkal kapcsolatban lehet kommunikálni.

A Felnőttképzési Törvény

Nemrégiben módosult a
Felnőttképzési Törvény (2013. évi LXXVII. törvény a felnőttképzésről), amelynek változásai 2020. szeptember 01-től lépnek életbe. Ennek kapcsán a legtöbb oktatással foglalkozó vállalkozónak, szervezetnek át kell gondolnia a tevékenységét, lépéseket kell tennie.

 • Kire vonatkozik az új szabályozás?
 • Mi a tennivaló?
 • Mire számíthatunk?

Ez a cikk CSAK A BEJELENTÉS KÖTELES képzésekkel foglalkozik. Vagyis NEM FOGLALKOZIK AZ ENGEDÉLYKÖTELES képzésekkel (a szakképzésről szóló törvény szerinti szakmai képzések vagy – nem szakképző intézményként – részszakmára felkészítő szakmai oktatások, illetve ha állami vagy európai uniós forrásból valósul meg.)

Mi számít képzésnek?

A legfontosabb elv ennek a három feltételnek a megvalósulása (ha ezek igazak a tanfolyamaidra/képzéseidre, akkor vonatkozik rád a Felnőttképzési törvény):

 • CÉLIRÁNYOS (Van Célja? Van Tematikája? A-ból B-be jutunk el? Akkor képzés. Ha például csak leültök és brainstormingoltok, akkor az nem képzés.)
 • MEGHIRDETETT (valamilyen felületen információk érhetők el a képzésről)
 • KOMPETENCIAKIALAKÍTÁS/KOMPETENCIA-FEJLESZTÉS történik (a képzés után a tanuló képes lesz meghatározott döntésen és a megvalósításon alapuló eredmény elérésére)

Fontos megállapítások:

 1. Felnőttképzés: (iskolarendszeren kívüli.) Csak felnőttek képzésével foglalkozik. Ha gyerekeket oktatsz, akkor az nem tartozik ide.
 2. Van Tematikája? Van Célja? A-ból B-be jutunk? Akkor képzés. Ha csak leültök és brainstormingoltok, akkor nem képzés.
 3. Brainstorming, workshop, irányított meetup, csoportos foglalkozás, szakmai műhelymunka:nem képzés, ha nincs tematikája, hanem csak ötleteltek, agyaltok közösen valamin. A folyamat eredményét együttes – résztvevői – cselekvés, munka és nem a képző (képzési célja) adja. Az eseménynek egy probléma megoldása, megbeszélése a célja, nem pedig a résztvevők kompetenciáinak fejlesztése és kialakítása (nem célirányos, nem kompetenciafejlesztésre és kialakításra irányul)
 4. Hobbitevékenységek (pl. gyöngyfűzőklub, sakk klub), szakkörök, személyi és csoportos edzések, táncklub, élményfestés, szeánszok: Az esemény inkább épít az egymástól tanulásra mint a tanulási folyamat egy meghatározott és kijelölt irányítójára, illetve az önfejlesztési célokkal egyidőben a képzésben résztvevő társas/szociális és időeltöltési céljai is dominálnak. Bizonyos foglalkoztató feladatok kiadása történik, azonban a szolgáltatásnak nem alapvető célja a tényleges kompetenciakialakítás és fejlesztés (nem célirányos).
 5. Online ismeretanyagok, Online videótár, Letölthető tartalmak (Letölthető E-Book, CD-n vagy más adathordozón lévő képzés) és a hozzá kapcsolódó közösségi média csoport, információs hírlevelek: A szolgáltató a „képzés” folyamatába nem tud beavatkozni, nincs befolyása a résztvevő fejlődésére, a tananyagtartalom feldolgozása a résztvevő önálló feladata, nincs interakció a képző és a résztvevő között (nem célirányos és nem szervezett).
 6. Rendezvény, konferencia, bemutató előadás, termékbemutató:
  Az esemény fő célja nem az, hogy a szolgáltatást igénybe vevő kompetenciái az esemény végére kialakuljanak, fejlesztésre kerüljenek. A szolgáltatónak nem célja fejleszteni a képzésben résztvevők kompetenciáit, és erre nem is tesz ígéretet, az esemény szervezője nem kér erre vonatkozóan visszajelzést (nem célirányos, nem kompetenciafejlesztésre és kialakításra irányul).
 7. Coaching, tanácsadási folyamat, konzultáció, korrepetálás, fejlesztői órák, magán nyelvórák közül azok, amelyek nem rendelkeznek konkrét céllal és időkerettel (például kommunikációs gyakorlás, beszélgetés egy témáról a résztvevő hozott nyelvtudásával): A szolgáltatónak nincs egyértelműen beazonosítható képzési célja. A tevékenységnek nincs előre meghatározott időkerete, hanem folyamatos fejlődésre és cselekvésre épít, vagy a képzés célját a résztvevő a folyamat során maga határozza meg (nem célirányos és nem szervezett).
 8. Ha a nyelvoktatásnak meghatározott időkerete van és egyértelműen egy képzési cél és az ahhoz szükséges kompetencia elsajátítására irányul, akkor az felnőttképzési tevékenységnek minősül (pl.: nyelvvizsga felkészítő 20 órás képzés).
 9. Klasszikus Webinárium képzés: ha meg van hirdetve, lehet rá jelentkezni, lehet tudni, hol tart a tanuló, vannak kérdések, vizsgák, kaphat tanúsítványt, akkor KÉPZÉS.
 10. A téma nem számít (hajfonás, pizzasütés, SEO, pénzügy, stb). Ha valakit valamire kiképzel, megtanítasz, akkor az már képzés.
 11. Lényegtelen, hogy 1 vagy több főt képzel-e, attól még vonatkozhat rád a törvény.
 12. Lényegtelen, hogy Ingyenes vagy Fizetős-e a tanfolyam: ha igazak rá a fentiek, akkor az képzés.
 13. Lényegtelen a neve, hogy minek hívod. Ha nem „képzés”-nek hívod, hanem bármi másnak (pl gyakorlat), attól még ha egy szakértő megvizsgálja, és képzésnek értékeli, akkor büntetést kaphatsz.
 14. Ha máshol tartassz (meghívottként) órát, előadást (pl egyetemen, tréningcégnél), akkor nem vagyok képző (a cégnek kell intéznie a bejelentést, stb-t). Csak akkor vagy képző, ha TE szervezed az oktatást.
 15. Határon átnyúló szolgáltatások: ha külföldi veszi meg a tanfolyamodat, képzésedet, akkor arra is vonatkozik a törvény (adatgyűjtés, adatszolgáltatás, stb.)
 16. Vizsga: nem kötelező. Attól még képzés, ha nincs a végén vizsga.
 17. Tanúsítvány: nem kötelező adni, csak ha a résztvevő kéri a tanúsítványt. Elektronikus aláírással is adható digitálisan.

Mit kell most tenned?

 1. Ha esetleg még nem tetted volna eddig meg, akkor a vállalkozásodhoz vedd fel tevékenységi körként a megfelelő TEÁOR számú oktatási tevékenységet (például: 855901 – M.n.s. egyéb oktatás).
 2. Add be a bejelentési kérelmedet, ha úgy gondolod, hogy vonatkozik Rád a felnőttképzési törvény.
 3. Jó tanács: Kérj állásfoglalást, ha nem vagy biztos valamiben. Ha egyértelmű választ kapsz, hogy tevékenységed nem tartozik a felnőttképzési törvény hatálya alá, töröltetheted magad a nyilvántartásból.

BEJELENTÉS

Egy 7+1 lépésből álló folyamat során lehet benyújtani a kérelmet. Az eljárás végén a nyilvántartási számról szóló határozattal zárul a folyamat. Július közepétől az Ügyfélkapun keresztül lehet erre a felületre belépni.

Regisztrációkor legyen előkészítve:

 • a cégedre vonatkozó alapadatok,
 • képviseletre jogosult személy adatai,
 • egyéni vállalkozókat 2020. július 1-jétől a Nemzeti Adó- és Vámhivatal tartja nyilván, ezt jelöljétek meg a kérelem benyújtásakor, illetve, ha nem ezt tetted, figyelj, mert hiánypótlást fogsz kapni
 • a folyamat végén ellenőrizd, hogy a digitális aláírásod szerepel-e a kérelmeden (jobb felső sarokban láthatod), ha nem, akkor is hiánypótlást kapsz
 • pontosan add meg az adataidat, ellenőrizd, mielőtt véglegesíted a kérelem benyújtását
 • nagyon sokan használják, előfordulnak rendszerhibák vagy nem tudsz belépni. Ekkor próbáld újra.

A Bejelentés folyamata:

 1. Regisztráció a far.nive.hu-n, azonosítás az ügyfélkapun keresztül.
 2. 3.000 Ft (augusztus 23-ig, utána 15.000 Ft) befizetés a kapott adatok alapján.
 3. Befizetésigazolás feltöltése (A befizetésről szóló igazolás PDF-jét csatolnod kell, ez kötelező az eljárás sikerességéhez.)
 4. Kérelem elküldése.
 5. Kapsz egy e-mailes visszaigazolást.
 6. Nézd a státuszod a far.nive.hu-n (naponta 1x érdemes).
 7. Ha hiánypótoltatnak, akkor azt csak a far.nive.hu-n jelzik! 5 napod van a hiánypótlásra! Csak 1x hiánypótoltatnak!
 8. Elfogadják a kérelmet, kapsz egy felnőttképzési nyilvántartási számot.

Bejelentés után:

 • Nyilvántartási szám: ezt a honlapon tüntesd fel (pl az ÁSZF-ben, hogy bejelentetted és a számát).
 • FONTOS: Számlákon mindenképpen fel kell tüntetni a Nyilvántartási számot.
 • Adatszolgáltatási kötelezettség: képzés előtt minimum 8 nappal (Kréta felületén) és utána (OSAP – munkaerő-piaci előrejelző rendszer).
 • Elektronikus képzések (online tanfolyamok) esetén a képzés befejezésének dátuma nem kötelező, ha annak tényleg nincs lejárata. Ilyen folyamatos képzéseknél jó gyakorlat, ha az indítása előtt lejelented (ez kötelező) és év végén lezárod, lejelented az éves adatokat, majd január 01-én újranyitod.
 • FONTOS! 2020. szeptember 1 előtti képzéseket még nem kell lejelenteni.
 • Felnőttképzési Szerződést kell kötni a résztvevővel. Van fix formátuma. Online képzés esetén megfelelő egy bepipálható checkbox: “Megismertem és Elfogadom a Felnőttképzési Szerződést.” linkkel együtt a PDF-re. Ne az ÁSZF-ben legyen, mert ez egy külön jogszabályi megfelelőség.
 • Tanúsítvány: a képzés befejezése után. Nem kötelező adni, csak ha a résztvevő kéri. Elektronikus aláírással is adható digitálisan.
 • GDPR-ba bele kell írni: Adatszolgáltatási kötelezettséged van és ezt el kell fogadnia a résztvevőnek. FONTOS: az adatokat a résztvevőről mindenképpen be kell gyűjtened, de azok továbbítását a résztvevő megtilthatja. Erről tájékoztatni is kell a résztvevőt. Ha nem tiltotta meg, akkor az adatait rögzítened kell a FAR-ban (felnőttképzési adatszolgáltatási rendszerben).
 • FAR-ban (felnőttképzési adatszolgáltatási rendszerben) kell rögzíteni a résztvevők adatait, ha azok továbbítását a résztvevő nem tiltotta meg.

Büntetés

 • Először valószínűleg csak Figyelmezetés – jogszerű állapotok visszaállítása
 • Mértéke: a kötelező legkisebb munkabér 1 havi összegétől annak 15-szöröséig terjedhet.

Állásfoglalás kérése, információ:

Tájékozódásra elsősorban a PMKH és ITM hivatalait javaslom. Érdemes olvasgatni a szakértők oldalait is. Csak a jogalkotó és a Hivatalok által megfogalmazott véleményekre koncentrálj! A közösségi média felületén megjelenő segítő szándékú tartalmakkal találkozhatsz, amelyeknél győződj meg a forrás hitelességéről és ne egy-egy kommentből indulj ki és dönts.

A Pest Megyei Kormányhivatal: [email protected] és 06 (1) 210 9722 telefonszám

http://www.kormanyhivatal.hu/hu/pest/szervezeti-egysegek-elerhetosegei/szakkepzesi-es-felnottkepzesi-foosztaly

https://www.kormany.hu/hu/innovacios-es-technologiai-miniszterium/elerhetosegek