A Vimeo-s videóanyagok feltöltése egyelőre manuális. Ennek rövid folyamata:

 1. Előfizetőnk feltölti a videóanyagot a vele megosztott MEGA könyvtárba.
 2. Innen a Sensei csapata letölti és feltölti a Vimeo tárhelyére.
 3. A Vimeo-n beállítjuk, hogy a videót csak a Sensei aloldalon lehessen lejátszani (domain szintű védelem), valamint hogy a Vimeo felületén se lehessen elérni azt.
 4. A Vimeo által létrehozott vimeo-s linket beírjuk egy az Előfizetővel megosztott Google Dokumentumokba, ahonnan bármikor kimásolható és beilleszthető a tanfolyamok leckéibe.

FONTOS TUDNIVALÓK!

 1. Ha elkészültél a feltöltéssel, jelezd a Sensei csapatának ezt, mert a MEGA nem küldd értesítést a feltöltésről.
 2. A MEGA-ra feltöltött videókról mindig tarts meg magadnak egy másolatot. A MEGA-t csak ideiglenes tárolásra használjuk. A videóanyagok VIMEO-ra való feltöltése után a MEGA-ról töröljük a fájlokat.
 3. A Vimeo-ra való feltöltés után is mindenképp tarts a videóanyagaidról egy másolatot. Bármi történhet, akármennyire megbízható a Vimeo, akár onnan is eltűnhetnek a videók. Biztos, ami biztos!

Az első lépés egy MEGA tárhely létrehozása, melynek a menete:

MEGA tárhely létrehozása

 1. A Sensei csapat létrehoz Neked a saját MEGA tárhelyén egy megosztott mappát.
 2. Erről egy emailt kapsz. Kattints a “Create Account” gombra, vagy az alatta lévő linkre.
  MEGA - email
 3. Ez a MEGA fiók létrehozásának oldalára irányít téged a böngésződben. Add meg a nevedet (Keresztnév és Vezetéknév), és adj meg egy nehéz jelszót kétszer. Az email címed már ki lesz töltve. Illetve pipáld be a szerződési feltételek elfogadását. Majd kattints a “Create Account” gombra.
  MEGA - fiók létrehozás
 4. Ezután felugrik egy ablak, mely arról tájékoztat, hogy egy ellenőrző levelet küldtek az alábbi email címedre. Ha mégsem megfelelő az email címed, akkor egy másik email címre újraküldheted az ellenőrző levelet.
  Ezt az ablakot nem tudod lezárni, elkattintani. Nyugodtan bezárhatod ezt a böngésző oldalt, mert nem lesz rá szükség.
  MEGA - ellenőrző levél kiküldése
 5. Ezután a levelezőprogramodban nyisd meg az újonnan kapott MEGA-s ellenőrzőlevelet és kattints a “Verify my email” gombra vagy az azalatti linkre, mely a böngésződben a bejelentkező oldalra irányít:
  MEGA - ellenőrző levél
 6. A böngésződben a bejelentkező oldalra érkeztél. Add meg az előbb beállított jelszavadat, (a felhasználóneved/email címed elvileg már ki lesz töltve), majd kattints a “Confirm your account” gombra. Ha felajánlja a böngésződ a felhasználóneved és jelszavad mentését, akkor nyugodtan mentsd el, hogy legközelebb könnyebb legyen a bejelentkezés.
  MEGA - első bejelentkezés
 7. Ezután egy csomagválasztó oldalra irányít a MEGA. Nyugodtan válaszd a FREE (ingyenes) csomagot.
  MEGA - csomag kiválasztása
 8. Ezután a MEGA felajánlja, hogy töltsd le a számítógépedre a szoftverét. De erre nincs szükség, mert a böngészőben is tökéletesen kezelhető a feltöltés bárhonnan. Kattints a “Skip this step” linkre. (Ha szeretnéd, persze nyugodtan letöltheted és használhatod a szoftvert is, de ez a leírás csak a böngészőbeli feltöltés használatát írja le.)
  MEGA - szoftver letöltése
 9. Ezután az alábbi képernyőn tájékoztat a MEGA arról, hogy érdemes lenne lementened a Recovery Key-t, melyre akkor lesz szükséged, ha elfelejtenéd a jelszavadat. Mivel ez a MEGA fiók ideiglenes célokat szolgál, ezért rajtad múlik, hogy elmented-e ezt a kulcsot.
  MEGA - Recovery key
  MEGA - Recovery key letöltve
 10. Ezután az alábbi MEGA bejelentkező képernyőt láthatod:
  MEGA - bejelentkező képernyő
 11. Először is fogadd el a Sensei csapata által küldött megosztási kérelmet. Ezt a baloldali ikonok között a Contacts (2 alak egymás mellett) ikonra kattintva teheted meg. Itt találod az email címünket egy sorban. Ha a sor fölé viszed az egeret, akkor megjelenik 3 gomb. Az “Accept“-re kattintva tudod elfogadni a kérelmünket.
  MEGA - Contacts
 12. Ezután a baloldali menüsorból válaszd ki a megosztott dolgokat tartalmazó Shared items (mappa jel balra-jobbra mutató nyilakkal) ikonját.
  MEGA - Shared items
 13. Kattints rá a Sensei csapata által megosztott mappára, mely általában a neved vagy a vállalkozásod neve lesz. Jelen esetben “Példa mappa”. Ezután már megjelenik a felette lévő sorban a “File Upload” gomb. Erre kattintva tudsz fájlt feltölteni.
  MEGA - Shared mappa rákattintva
 14. Egy fájlablak nyílik meg, melyben kiválaszthatod a feltölteni kívánt fájlt vagy fájlokat. Egyszerre több fájl is feltölthető. Ha rákattintasz, már el is kezdődik a feltöltés.
  MEGA - fájl kiválasztás
 15. Legalul egy ablak, illetve a mellette lévő ikon is jelzi a feltöltés folyamatát.
  MEGA - fájl feltöltése
 16. Ha kész a feltöltés, a mappában megjelenik a feltöltött fájl ikonja. Jelezd a Sensei csapatának, hogy elkészültél a feltöltéssel, mert a MEGA erről nem küldd értesítést.
  MEGA - fájl feltöltve

Vimeo-s linkek egy megosztott Google Dokumentumokban

A Vimeo-ra való feltöltés után a videóid Vimeo-s linkjeit megosztjuk veled egy Google Dokumentumok-ban. A linkeket innen kimásolva tudod azokat egyszerűen beilleszteni a tanfolyamok leckéibe. A beillesztés után a WordPress egyből átalakítja azokat Vimeo-s videólejátszó ablakká.

Google Dokumentumok - Vimeo-s linkek